Pictures or it didn’t happen

Târziu în noapte am văzut știrea despre fețita de doi ani ce a fost călcată de două masini, iar pe langă asta vreo 18 trecători nici nu au avut cea mai mică înclinație să o ridice sau sa cheme ajutor. Știrea este la fel de șocantă la fel ca imaginile surprinse de camera de supraveghere al unui magazin. Pentru că îmi place să mă enervez singur citesc de cele mai multe ori commentarile de la articole de genul că știu sigur că voi citi câteva idei geniale. La fiecare articol s-au adunat zeci de comentarii cu injurii aduse trecătorilor și speciei umane. De la „hai să-i ardem pe fraieri” la „ce doamne a ajuns omenirea”. Suntem o specie dată dracului, ca să zic așa, chiar dacă el poate nu are nimic de a face cu asta.

După ce am văzut știrea și am citit comentarile am zis că poate acei oameni sunt de vină și toți ar trebui pedepsiți pentru că nu au ajutat-o pe Yue Yue, dar totuși am încercat să văd din alt unghi ce s-a întâmplat pe acea stradă.  Se pare că reținerea din a oferi ajutor celor accidentați a început cam prin 2006 când o bătrână, lovită de o mașină căci traversase neregulamentar, l-a dat în judecată pe tip aleatoriu care a dus-o la spital. Baba a câștigat procesul pentru că judecătorii au luat de bună ce a spus baba și li s-a părut logic că tipul a sărit să o ajute fiindcă, spun ei, s-ar simți vinovat. De aici a pornit totul și se pare că în cinci ani, chinezii au hotărât să nu mai ofere primul ajutor oricui. Acum s-a ajuns că moare omul lângă ei și nu fac nimic în privința asta. Și de ce? Pentru că alți nerecunoscători au profitat de pe urma celor care au sărit în ajutorul lor. Aici aveți mai multe. Drept urmare acum nu mai ajută nici copii. Trist.

Dar vă mai spun ceva. De ce a sărit toată lumea acuma să spună cât sunt chinezii de animale? că își lasă semenii să moară lîngă ei? Aici vine partea a doua a oamenilor: cei care doar zic, plîng, oftează, atunci când realitatea îi lovește în fața sau văd asta la televizor. Datorită camerei de supraveghere, oamenii au văzut ceva ce se întîmplă aproape zilnic în alte locuri. Vă întreb sincer cu cît v-ar fi atins această știre dacă nu era acea filmare? Cu toții știți că în Africa mor sute, poate chiar mii,  de copii în timp ce eu scriu acest post. Nimănui nu-i pasă. Când vom accepta că suntem niște animale, poate, poate vom avea o sanșă, dar pînă atunci oamenii vor tot muri în jurul nostru și noi ne vom uita în direct la televizor să fim siguri că mor. Dacă ar fi o cameră web în fiecare sat din Africa, să filmeze 24 din 24, astfel de scene s-ar petrece de 2-3 ori pe zi.  Și nu se oprește acolo.

Mâine dimineață ne vom trezi și vom mînca micul-dejun ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Și așa ne vom continua săptămâna. Multă lume folosește replica prefesorului Farnsworth din Futurama – „I Don’t Want to Live on this Planet Anymore”, dar vă spun că din păcate nu aveți unde pleca, așa că obișnuiți-vă.

3 thoughts on “Pictures or it didn’t happen

  1. FOR FUCK SAKE! E prima data cand vad filmuletul si, serios acum, m-a cutremurat. Nu stiu ce s-a intamplat acolo si care e motivul pt care nimeni nu a sarit sa o salveze pe fetita, dar nu au nici o scuza. Si tampitul ala cu masina… FOR FUCK SAKE!

    Nu cred ca doar chinezii au problema asta (asta vizavi de comentariile de pe youtube), am vazut scene asemanatoare si la noi, ba chiar in Timisoara.
    NU stiu daca ti-am povestit, dar eram in fata la UVT cand o dubita o lovit un caine ce-si facea veacul prin parcare pe acolo. I-a rupt piciorul cainelui si dubita a dat si inapoi ca sa fie sigur ca omoara animalul. Nu stiu care e mai animal. In fine.

    Nu se compara experienta povestita de mine cu cea a fetitei, normal. Dar astfel de animale sunt peste tot.

    Apropo, cred ca asta se potriveste perfect zilelor in care traim quote Melancholia: „The Earth is evil. We don’t need to grieve for it. Nobody will miss it.”

  2. Pingback: Si daca ar fi maine sa murim, serios, cine-o sa ne simta lipsa? « Deea`s blog

Tu! Ce zici?

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s